home > Huwelijksvoorbereiding, Een goede start


Huwelijksvoorbereiding

Een goede start

Je wilt trouwen...
De voorbereiding voor de mooiste dag in je leven is ontzettend belangrijk. Het uitzoeken van de locatie, de genodigden, de trouwjurk, het uitzoeken van de muziek... enzovoort enzovoort. Je zou het bijna vergeten: Huwelijk is niet één dag, maar een leven lang.

Niet onbelangrijk dus om ook aandacht te besteden aan hoe de toekomst eruit gaat zien; wat het huwelijk eigenlijk inhoudt. Wat het betekent elkaar lief te hebben in goede en kwade dagen, een gezin te vormen en trouw te blijven.
De afdeling Huwelijk en Gezin van het Bisdom Haarlem-Amsterdam biedt de unieke kans om je in een korte tijd goed voor te bereiden op wat je tijdens, maar vooral nà de huwelijksdag nodig hebt.
 
 

Aanmelden kerkelijk huwelijk


Vergeet niet om lang genoeg van tevoren je voorgenomen huwelijk kenbaar te maken bij de parochie waarin een van jullie beiden woont. De verantwoordelijke daar moet papieren in orde maken en kan jullie verder de weg wijzen naar een goede voorbereiding op je huwelijk. Ook als je niet in de kerk van de parochie waar je woont wilt trouwen, moet je je toch daar melden in verband met de administratieve afhandeling. 

Cursus Huwelijksvoorbereiding

Misschien denk je dat je voldoende weet en elkaar voldoende kent om een huwelijk aan te gaan. Je kent elkaar natuurlijk al een tijd en niemand kan je iets leren over de speciale band die jullie hebben. Toch kunnen er binnen een huwelijk, in de jaren die komen, zaken gebeuren waar je beter op voorbereid bent wanneer je hierover al eens hebt gehoord en samen hebt gedacht. Het kunnen zaken zijn waar je nog nooit bij hebt stilgestaan omdat die zo ver van je bed leken. Door een goede huwelijksvoorbereiding te volgen kan je sommige zaken beter plaatsten en relativeren. Ook kan het erg leuk zijn met andere stellen samen over je aanstaande huwelijk na te denken.  Regelmatig worden er cursussen Huwelijksvoorbereiding gegeven bijvoorbeeld in Amsterdam. Vanuit het hele bisdom en daarbuiten ben hier welkom. www.olvkerk.nl

Huwelijksboekje

Welke lezingen en welke liederen? De liturgie van het huwelijk bestaat grofweg uit drie varianten, afhankelijk van jullie persoonlijke situatie en wensen. Een huwelijksinzegening kan met een eucharistieviering of een woorddienst. Als één van jullie beiden niet gedoopt is bestaat er een aparte liturgie. Verder lezen en boekje samenstellen...

Informatiebrochure

Wat is het Kerkelijk huwelijk eigenlijk, wat maakt een Kerkelijk huwelijk bijzonder en wat is het verschil met een burgerlijk huwelijk? Bekijk rustig de informatie-brochure Trouwen in de Kerk.